Hello Kitty

Nacrtana u 17 linija, četiri boje i bez usta, Hello Kitty danas je jedan od najprepoznatljivijih brandova i modnih ikona u svijetu. Već je prošla tridesetu, ali i dalje 'raste' – njen lik može se naći na igračkama, torbicama, odjeći, naljepnicama, olovkama, parfemima i čemu god vam padne na pamet, a ponosno ga nosi i čitava četa celebrityja.  


Hello Kitty je oličenje onoga što Japanci zovu 'kawaii', a na naš se jezik može prevesti jedino kao 'preslatko'.

Njeno ime navodno je preuzeto od jedne od mačaka iz knjige 'Alisa u Zemlji čudesa' Lewisa Carrolla. Maci je dan engleski 'pedigre' i kao njen rodni grad uvijek se navodi London. Hello Kitty nastala je 1973 godine iz olovke dizajnerice Yuko Shimizu.

Što je posebno zanimljivo, Kitty je rasla zajedno sa svojom ciljanom publikom. Najprije su bila zaluđena djeca, kasnije je trend prešao na školarke, pa naposljetku i na odrasle žene. Od kraja devedesetih Hello Kitty nose mnoge slavne osobe – Mariah Carey, Gwen Stefani, Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, Tyra Banks, sestre Hilton, Cameron Diaz, Heidi Klum i Carmen Electra samo su neke od njih.
 
Oko 50.000 najrazličitijih proizvoda nosi njeno ime i lik, o njoj je napisana knjiga, snimljeno nekoliko animiranih serija, posvećen joj je tematski park.